Gisteren sprak ik met Jolanda. Zij runt haar eigen business en mag volgend jaar 50 kaarsjes uitblazen op haar verjaardagstaart.  Ze is een kei in haar werk, een enthousiaste persoonlijkheid en dat straalt ze aan alle kanten uit. Ze gaat regelmatig netwerken om potentiële klanten te ontmoeten en gezellig bij te praten met andere ondernemers.

Qua kleding is ze makkelijk: ze weet wat ze graag draagt, vindt winkelen best leuk, heeft 5 kasten vol met kleding en dus altijd wel iets om aan te trekken. Wat de ander van haar kledingkeuze vindt boeit haar niet echt, aldus Jolanda. Ze kiest regelmatig voor kleur maar draagt ook graag zwart. Vindt ze mooi.

  

Wat ze wel lastig vindt is dat er in haar kast kleding hangt en ligt in drie verschillende maten. Ze is op dit moment net  iets zwaarder dan normaal en draagt haar kleding een maat groter. De kleding die nu hier en daar te strak zit, ligt daar ook bij. Hiervan doet ze nog niets weg want er zitten leuke  items tussen. Momenteel is het net een maatje te klein maar ik heb er alle vertrouwen in dat hier op korte termijn verandering in komt.  Toch Jolanda? Kwestie van tijd want zodra ze meer ruimte heeft in haar agenda gaat ze echt meer bewegen.

Met mij deelt ze de liefde voor make-up want ook zij ervaart de oppepper van een geslaagde dagelijkse make-up. ‘We’ knappen daar erg van op.

Toen ik haar de vraag stelde: wat is jouw personal brand en wat zou jij willen uitstralen antwoordde ze:
* zelfvertrouwen
* dat ik een expert ben in mijn vak en
* dat ik open sta voor contact en communicatie.

Ik mocht haar enkele tips en feed-back geven:

 • Fijn als je relaxt bent onder wat de ander vindt van jouw manier van kleden. Eén voordeel van jezelf optimaal profileren is dat het je zakelijk verder brengt en je boodschap positief versterkt.  Besteedt extra aandacht aan de pasvorm en laat het voor een paar euro op maat maken: verbluffend resultaat.
   
 • Zwarte kleding bij mensen met blond haar en een lichte uitstraling, zoals bij jou, laat je er vaak bleek en kleurloos uitzien. Een minder donkere neutrale kleur flatteert je, denk hierbij aan blauw-, grijs- of bruintinten afhankelijk van je ondertoon (wat zichtbaar is in je pigment). Zo creëer je een minder strenge, meer toegankelijke uitstraling.
   
 • Wanneer je beter weet wat echt bij je past qua kleur en stijl kan je kiezen voor een duurzame garderobe. Minder losse flodders, meer goede basics en geweldige toppers waarmee je direct laat zien welke kwaliteiten jij wilt uitdragen als professional.
   
 • Wanneer je meerdere maten in je garderobe hebt kijk dan eens of je de boel kan splitsen:
  *  links hangt en ligt wat nu goed past
  *  rechts hangt en ligt waar je nu niets aan hebt en is uit het zicht.
  Dat brengt meer overzicht en je houdt jezelf niet voor de gek (want je denkt dat je veel hebt maar dat is niet zo).
   
 • Kijk eens welke kledingstukken je figuur, zoals het nu is, goed uit laat komen. Heb je een mooie taille? Laat ‘m zien en kies voor een getailleerde top. Ben je in je taille juist wat voller? Kies voor een camouflerend model top (bloezend). Zo voel je je mooi en heb je minder last van de extra kilo’s.
   
 • Laatste tip: hup, aan de worteltjes in plaats van de heerlijke dropjes, veel water drinken en in beweging komen. Iedere dag bijvoorbeeld even touwtjespringen kost weinig tijd!

Waar ze tenslotte heel blij van wordt is het vooruitzicht dat iemand met verstand van kleur, stijl en uitstraling meekijkt in haar kledingkast. Om meer te gaan combineren met de kleding die ze al heeft en precies te ontdekken wat ze nog mist om zich met zelfvertrouwen te kleden en te profileren.

Jolanda Damsma van de Killer Content Academy, dank voor dit leuke gesprek, we houden contact en ik spreek je binnenkort!

1 comment

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *